torsdag 7 februari 2013

Bildanalys


Bilden jag har valt är tagen ifrån gårdagens fotbollsmatch mellan Sverige och Argentina då en supporter sprang in på planen, förbi vakterna och ända fram till sin store idol Lionel Messi för att ge denne en kram och en puss i pannan. Mannen blev sedan bortförd av säkerhetsvakter och det hela kablades ut som en stor säkerhetsskandal för svensk fotboll. Denna händelse kan inverka på att Sveriges chasner att få anordna framtida stora mäskerskap eller stora finaler.

De begrepp jag valt att gå in på utifrån Gripsrud är konnotation och detonation (s.142). 

Denotationen, alltså den första betydelsen i bilden, säger oss att det man ser på bilden är en fotbollssupporter som kramar en fotbollspelare på en fotbollsplan. Mössan och huvtröjan, bildar en teckenkedja, som i sig denoterar att mannen till vänster inte är en fotbollspelare.

Konnotationen är alltså den indirekta betydelsen man ser på bilden är att, är en tydligt stördfotbollspelare som inte alls är bekväm i situationen där supportern har tagit sig in på fotbollsplanen. Det är först och främst fotbollspelarens blick som visar,eller om man så vill konnoterar, att han inte alls är nöjd med sutuationen. Huvudet är nedsänkt och ansiktsuttrycket är inte glatt. Även hans koppsspårk konnoterarar att det inte är något som han uppskattar speciellt mycket. Det är inga omfamnande armar och han gör inga som helst gester som kan tydas så att han skulle uppskatta supporterns upptåg.

Kulturellt så tror jag denna bild säger oss att något har gått fel. Supportern hör inte hemma på där han är på bilden. Bakgrunden med gräset och linjerna visar att händelsen utspelar sig inne på en fotbollsplan och där skall inte supportrarna vistas. Alla dessa sammantagna tecken konnoterarar alltså att något inte står rätt till på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar